Van 15 juli tot en met 8 september is er in de Sint-Romboutskathedraal een tentoonstelling te zien met een replica van de Lijkwade van Turijn. Deze lijkwade, een eeuwenoud linnen doodskleed, is een wereldberoemde relikwie met een heel lichte beeltenis van de voor- en achterzijde van een man. Volgens vele christenen is dit de lijkwade waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was.
De tentoonstelling blijft zes weken staan en bevat een levensgrote kopie van de lijkwade, een uitgebreid overzicht van archeologische vondsten, artefacten en toelichtingen van diverse onderzoeken. Wetenschappers reconstrueerden vanuit de afbeelding en andere sporen in deze doek een hele lijdensweg.
Over de echtheid van de lijkwade wordt al eeuwen getwist. Hoe interessant de vraag ook is naar de oorsprong van dit doek en of het originele doek in Turijn ook echt de lijkwade van Jezus is, toch gaat de expositie niet zozeer over deze discussie maar is het vooral de bedoeling mensen aan het denken zetten over het lijden en de persoon van Jezus.
De tentoonstelling in de kathedraal is samengesteld door een team van gerenommeerde wetenschappers. De Stichting Othonia, die de belangstelling voor en het wetenschappelijk onderzoek naar de lijkwade promoot, zorgde voor de vervaardiging van de exacte replica's. De expositie geniet internationale bekendheid en is ook vertoond in Jeruzalem, Rome, Sacramento (VS), Lissabon en onlangs in de kathedraal van Rotterdam.
Op vier zondagen wordt er onmiddellijk na de eucharistieviering om 11.45 u een lezing gegeven bij deze boeiende tentoonstelling.
Zondag 28 juli - lezing in het Engels
Zondag 4 augustus - lezing in het Nederlands
Zondag 11 augustus - lezing in het Nederlands
Zondag 18 augustus - lezing speciaal voor kinderen