In Museum Hof van Busleyden in Mechelen is een unieke reeks wapenborden onthuld na een restauratietraject van drie jaar. De schitterende reeks uit de Sint-Romboutskathedraal vormt het spektakelstuk van de openingsexpo van het vernieuwde museum, dat op zaterdag 24 februari de deuren heropent.
De 29 wapenborden zijn gemaakt voor de openingsviering van het kapittel van de Ridders van het Gulden Vlies in 1491. Na een grondige restauratie schittert de reeks als nooit tevoren. Het grote publiek kan de schilderijen voor het eerst opnieuw bewonderen in de expo Ridders van het Gulden Vlies. Een schitterende mythe ontrafeld. In de tentoonstelling brengt meesterverteller Bart Van Loo de samenkomst van de ridders weer tot leven.
Daarnaast selecteerden curator Hannah Iterbeke (Museum Hof van Busleyden) en gastcurator Magali Elali (The Constant Now) voor deze tentoonstelling nog zeventigtal andere kunstwerken en voorwerpen uit verschillende tijdsperiodes. Die moeten de bezoeker uitdagen om het vanzelfsprekende in twijfel te trekken en vragen te stellen.
Burgemeester Bart Somers: "De reeks wapenborden herinnert ons aan de unieke historische positie van onze stad ruim 5 eeuwen geleden, toen leden van de allerhoogste Europese adel in Mechelen vergaderden. Maar ook vandaag staat Mechelen opnieuw in het centrum van de Europese belangstelling. De eerste zes maanden van 2024 is België voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Ons land speelt dan niet alleen politiek een belangrijke rol. We kunnen ook de troeven van ons land in de schijnwerpers zetten en tonen hoe wij elke dag samenwerken aan een warme Europese Unie. In Mechelen doen we dat met Construct Europe, een cultureel en maatschappelijk relevant stadsfestival waarmee we de Mechelaar met Europa willen verbinden.”
Gedeputeerde Luk Lemmens van provincie Antwerpen, bevoegd voor Erfgoed: “De 29 wapenborden werden meer dan 500 jaar speciaal gemaakt voor het 15e kapittel in de Sint-Romboutskerk, die later een kathedraal werd. Ze zijn belangrijke materiële sporen van de Orde van het Gulden Vlies en de Bourgondische hertogen die Vlaanderen internationaal op de kaart zetten. Als beheerder van de Sint-Romboutskathedraal hebben we de voorbije decennia sterk geïnvesteerd in de restauratie van het exterieur en momenteel het interieur ervan, waarbij we ook 180.000 euro, de helft van de restauratiekosten, hebben geïnvesteerd in de restauratie van deze unieke reeks wapenborden.”
Mechels schepen van Cultuur Björn Siffer: "De Ridders van het Gulden Vlies en Maximiliaan van Oostenrijk kozen bewust voor Mechelen om hun kapittel te organiseren. De latere hertog Filips de Schone, toen pas 13 jaar, mocht het voorzitten. Ook in 1491 was Mechelen dus een bakermat van vooruitstrevende politiek en kunst.”
Emmanuel Gerard, Metropolitaanse Kerkfabriek: "De panelen zijn een parel van de kathedraal, een parel die dankzij dit restauratieproject haar oorspronkelijke schittering heeft herwonnen. We willen daarom uitdrukkelijk alle partners in dit project, samen met de restauratoren, bedanken om hun schouders mee onder dit restauratietraject te zetten."